Mi történt Ukrajnában, Kárpátalján, Ungváron

Ukrajnai, kárpátaljai hírek és események

Utazás Csernobilba

2016. június 08. - Choba

csernobil turizmusA katasztrófaturizmus legfelső foka

A világtörténelem legnagyobb atomkatasztrófája 1986-ban, az ukrajnai Pripjaty városában történt. A világ csak Csernobili atomkatasztrófa néven emlegeti ezt a tragédiát. Rövid idővel az erőmű felrobbanása után a környező városokat és falvakat kitelepítették, és egy 30 kilométeres zárt „Zónát” hoztak létre.

A „Zónára” mindenki úgy gondol, mint egy lezárt, érintetlen, áthatolhatatlan területre. Valójában ez a terület nagyon is él, és élénk a forgalma is. Nem sokkal az erőmű körüli szarkofág felépítése után rablók és tolvajok hoztak el minden mozdítható értéket. A műholdfelvételeken is jól látszik, hogy az elméletileg véglegesen leállított helikopterekből, teherautókból kiszerelték a motort, hajtóművet.

A katasztrófa 25. évfordulójára a „Zónát” megnyitották, és most bárki szabadon látogathatja szervezett turistautak keretében. A felhívás szerint: egy nap alatt Csernobilben maximum annyi sugárzás érheti a szervezetünket, mint egy órányi repülőút alatt.

Jellemzően 1 és 2 napos turistautakra jelentkezhetünk. Kijevből indul az autóbusz, és oda is tér vissza a kiruccanás után. Egy napért 89 USD-t kell fizetnünk, míg a két napos utazás már 285 amerikai dollárba kerül. Akik még többet szeretnének látni a zárt világból, azok akár az egyhetes utazást is választhatják, és lehetőség van helikopteres sétarepülésre a reaktorok felett.

pripjaty fotozas utazasAz utazás katasztrófaturizmus jellegét erősíti, hogy a programban szerepel egy részletes oktatás arról, hogyan éljük túl az atomkatasztrófákat, és hogyan szervezhetjük meg az életet szennyezett környezetben.

A kétnapos kirándulás programja rendkívül izgalmasnak ígérkezik. Az elhagyatott város, a sugárzás hatására vörössé vált erdő, a tűzoltólaktanyák és az erőmű mellett a titkos Csernobil-2 várost is megnézhetik a turisták, ahol a Szovjetunió interkontinentális rakéta-felderítő radarhálózatának egyik legnagyobbja található.

Az idelátogatók számára a Csernobil hotelben biztosítanak szállást a túra szervezői, amely berendezettségét és állapotát tekintve is maximálisan korhű, de ez inkább a szervezők pofátlansága miatt annyira spártai, mint a hangulat megteremtése okán.

Aki úgy dönt, hogy ellátogat Csernobilba, annak nem kell aggódnia semmi miatt, a szervezők külön kiemelik, hogy az árban benne van az utasbiztosítás összege.csernobil kitelepített falvak temetoje

Tovább

Ukrán aktivisták védik a magyar Korona szállót

korona-szallo-ungvar.jpg

Lövöldözés Ungváron

Ma délután Ivan Volosin városi képviselő, a Korona szálló tulajdonosa, megsebesített egy civil aktivistát és képviselőtársának segédjét. Az építkezés körül sétálók több lövést is hallottak, azután a ponyvák mögül a meglőtt lábú Volosin és társa rohantak ki, nyomukban a képviselővel, aki még utánuk kiáltotta: „Húzzatok innen”.

A konfliktus a város egyik jelképének is számító Korona szálló napokban újrakezdett átépítése miatt robbant ki. A városi ellenzék, az "Euro Majdan" csoport, hirdetett tiltakozást a szálló elé, hogy megakadályozzák az ott folyó munkálatokat. Valószínűleg birtokháborítást követtek el.

A sérült állítása szerint a képviselő azért rántott fegyvert, mert ők az építési dokumentációt követelték tőle, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy engedéllyel bontja a műemlék épületet.

Korábban a városi képviselő gyanús módon privatizálta az akkor még használható állapotban lévő épületet. A felújítás megkezdése után, folyamatosan kezdtek eltűnni az épület jellegzetes vonásai, holott ezt semmi sem indokolta. Kíváncsian várjuk az ügy folytatását.

A sérülteket kórházba szállították, egyikük sérülése sem súlyos. A rendőrség nyomoz.

Az utcafronti rész mögül eltűnt az épület:

korona ungvar szallo

ungvar serultek korona szallo

ungvar-korona szallo bontas

korona szallo ungvar regen

Terrortámadás Harkovban

robbantas-ukrajna-harkov.jpegRobbanás történt a rendőrség „Keleti hadtest”-jének bázisán Ukrajnában

Ma hajnalban, május 11.-én, két óra környékén ismeretlen tettesek pokolgépet dobtak az ukrán Nemzeti Polícija harkovi parancsnokságának, kommunikációs osztályának épületére. A fél kilogrammnyi trotil a hivatali épület mellett robbant fel.

Az ügyben Oleg Sirajev nyilatkozott, aki a hadtest korábbi parancsnoka volt. Elmondta, hogy a pokolgépet a kerítésen keresztül dobták be ismeretlenek. A robbanóanyag az ott parkoló autók közé esett, így csak azokban esett kár.

A rendőrség garázdaság miatt indított eljárást. Keresik az elkövetőket.

Ukrajnában az Antiterrorista Művelet kezdete óta jelentős mennyiségű robbanóanyag és fegyver tűnt el a hadsereg és a korábbi belügyi alakulat a „Berkut” laktanyáiból. A frontról hazatérő katonák is szép számmal hoznak haza sehol sem nyilvántartott trófeákat. Jelenleg megbecsülni sem lehet, hogy hány kézifegyver, gránát és nehézfegyver van magánkézen. Ennek egyik bizonyítéka volt, hogy a „Munkácsi lövöldözés”-nél aknavetőt használtak ezer kilométerre a frontvonaltól, az eset után pedig nagy mennyiségű kézifegyvert foglaltak le ungvári és munkácsi lakásokban.

Megverték a gazdasági miniszterhelyettest és családját

Ukrajnában senki sincs biztonságban

julija klimenko UkrajnaJúlia Klimenkó saját Facebook oldalán posztolta ki, hogy őt és családját – férjét és három gyerekét – megtámadták és megverték.

A hírből levonható következtetéssel ellentétben nem politikai támadásról van szó, legalábbis nem úgy tűnik. Azonban az eset rávilágít az ukrán állapotokra és az Ukrajnában uralkodó morálra.

Az eset

A miniszterhelyettes és családja Perejaszlav-Hmelnickij városban kirándult. Júlia Klimenkó elmondása szerint autóval járták be a városközpontot és eközben eltévedtek. Úgy gondolták, hogy jobb híján, az egyik szálloda parkolójába hajtanak be, hogy visszaforduljanak a többsávos úton. Miután terepjárójukkal behajtottak az Artak szálloda parkolójába, rövid időre elállták annak bejáratát, amikor is épp megérkezett a hotel tulajdonosa. Állítólag a tulajdonos és utastársa megverte a miniszterhelyettest, annak férjét és egyik gyermekét is. A rendőrségi feljelentésből kiderül, hogy több kék folttal és véraláfutással gazdagodtak a városnézés eredményeképp, de szerencsére nem szenvedtek súlyosabb sérüléseket.

hotel ukrajna artakA hotel igazgatója természetesen másképp emlékszik a történtekre. Atom Avdaljan (több hírforrásban is így szerepel a neve) úgy nyilatkozott, hogy éppen a miniszterhelyettes támadt őrá, és azzal fenyegetőzött, hogy bezárja az egész kócerájt.

A rendőrség nyomoz, és egyelőre annyit közöltek, hogy a konfliktusban résztvevők mindegyike szenvedett könnyebb sérüléseket.

Elbukta Kárpátalja a cigarettamaffia elleni harcot

Működnek az EU-ba irányuló csempészútvonalak

ukrjna-karpatalja-csempesz.jpgLemondott posztjáról Kárpátalja kormányzója Henagyij Moszkal.

A hírben nem lenne semmi furcsa, hiszen Ukrajnában az elmúlt két évben jöttek-mentek a megyei és állami vezetők. Az viszont ijesztő, hogy lemondását azzal indokolta, hogy „elbukta a harcot a dohánymaffiával szemben”.

A megyei vezető szerint nem kizárt, hogy újabb véres összecsapásokra lehet számítani, mivel a határon működő bandák és az őket támogató politikusok a 2015. július 11.-ei Munkácsi lövöldözéshez hasonló hierarchiába rendeződtek.

Sokkal súlyosabb dolgokat is megfogalmazott Moszkal. Szerinte a hatalom segítségével újra kiépülnek az árnyékgazdaság struktúrái és egyre nagyobb méreteket ölt az Európába irányuló cigarettacsempészet, de a smaragd borostyán kitermelés, kábítószer és fegyverkereskedelem is újra szárba szökkent.

Egyes vélemények szerint a kormányzó azért mond le, mert korruptnak és alkalmatlannak tartja az újonnan kinevezett kárpátaljai vámparancsnokot.

Henagyij Moszkalt 2015. július 15-én a munkácsi lövöldözés után nevezték ki Kárpátalja kormányzójává. Petro Porosenkó elnök szerint a határon átívelő csempészet felszámolása lett volna a célja.

Nem biztos, hogy az elnök elfogadja a kormányzó lemondását, viszont bizonyosan nagy visszhangot válthat ki ez a „segélykiáltás”.

moszkal.jpg

 Henagyij Henagyijovics Moszkal korábban a Luhanszki Területi Állami Közigazgatási Hivatal vezetője volt, és háborús körülmények között bizonyíthatta rátermettségét. A frontvonalról érkezett Kárpátaljára, ezért sokan úgy gondolták, hogy képes lesz felvenni a harcot a helyi maffiacsaládokkal.

Moszkal 2001-ben, rövid ideig, volt már Kárpátalja kormányzója, de működéséhez semmilyen figyelemreméltó esemény nem köthető.

Újságírókra lőttek Odesszában

ukrajna odessza lovoldozes

Visszatérnek a 90-es évek leszámolásai

Ukrajnában, Odesszában hajtóvadászat indult annak a három embernek az elfogására, akik lőfegyverrel megsebesítették a helyi tv két munkatársát kedd délután.

A „7-es csatorna” két munkatársa került kórházba a támadás után, akik sérülése komoly, de nem súlyos.
A történteket több térfigyelő kamera is felvette, ezért az eset jól dokumentált. Három ismeretlen személy egy Hondán megjelent a tv-társaság irodájánál, ahonnan kihívták az egyik tévést. Némi szóváltás után verekedés kezdődött, aminek az egyik támadó fegyverrel vetett véget.

Feltételezések szerint a támadás az egyik riportjuk miatt történhetett. A 7-es csatorna felvételeket készített egy autóbalesetről, mely Dnyeszterfehérváron történt, a támadók által használt személygépkocsi pedig épp ide van beregisztrálva.

A tv társaság igazgatója szerint teljesen lényegtelen, hogy milyen okok vezettek a támadáshoz, elfogadhatatlan, hogy fényes nappal újságírókra lőjenek az utcán.

A rendőrség azonosította a jármű tulajdonosát, és megkezdték az elkövetők üldözését.

Figyelemreméltó, hogy az egyik támadó felvette a földről a töltényhüvelyeket.

Csernobil 360 fokban

Panorámafotók a lezárt zónából

Сhernobyl360 " A Csernobili Atomerőmű katasztrófájának 30. évfordulójára készített panorámafotókat itt nézheti meg.

A TSN hírportál az 1986. április 26-i katasztrófának állít emléket, amikor 115 ezer embert evakuáltak az erőmű harminc kilométeres körzetéből. Bár a Csernobili Atomerőmű már 15 éve nem termel áramot, területén mintegy kétezer ember dolgozik naponta.

A Sean Gallup fotós által készített panorámaképek segítségével ellátogathatunk a szellemvárosba Pripjatyba. Szétnézhetünk az elhagyott iskolában, buszmegállóban, kórházba, épületekbe és közösségi terekre.

Bár a világ nagy része úgy hiszi, hogy az erőmű 30 kilométeres körzete szigorúan ellenőrzött zóna, valójában a tolvajok és szerencsevadászok (Sztalkerek) naponta járkálnak ki és be. Árulkodóak azok a fényképek, melyek a katasztrófát követő takarításban használt járművek parkolóhelyeit mutatják. A legtöbb járműből hiányzik a motor, melyet nagy valószínűséggel kivittek a zónából és eladtak.

A körpanorámás fényképeket az Ukrajnai atomerőmű baleset helyszínéről itt nézheti meg.Сhernobyl360

Tömegverekedés Lenin miatt

Még tart a szobordöntési láz Ukrajnában

lenin limanskoye

Az Odessza megyében található Limanszke faluban verekedés robbant ki, a helyi Lenin-szobor megrongálása miatt. A helyi dumskaya.net hírportál szerint április 22-én két terepjáróval és egy busszal érkezett a szoborhoz mintegy 13 katona ruhába öltözött férfi. Kötelet dobtak Lenin nyakába és a busszal megpróbálták ledönteni azt. A szobornak csak a felső részét sikerült lerántani.

A helyiek azonnal Lenin segítségére siettek és megakadályozták, hogy tovább folytatódjon a szobor rongálása. A lakosok állítása szerint a katonák az „Azov” alakulatnál szolgálnak, és jelenleg hadgyakorlaton vannak nem messze a falutól.

Miután a falusiak kérdőre vonták a katonákat, elcsattant néhány pofon, s jónak látták visszavonulni.

Ukrajnában a Kulturális Minisztérium mintegy 800 szobor műemléki státuszát szüntette meg a dekommunizációs törvények elfogadása után.

Az Ukrán Nemzeti Gárda nyilatkozatban cáfolta, hogy alakulataik katonái követték volna el a rongálást.