Mi történt Ukrajnában, Kárpátalján, Ungváron

Ukrajnai, kárpátaljai hírek és események

Ukrajnai, kárpátaljai hírek és események

Elbukta Kárpátalja a cigarettamaffia elleni harcot

Működnek az EU-ba irányuló csempészútvonalak

2016. május 06. - Choba

ukrjna-karpatalja-csempesz.jpgLemondott posztjáról Kárpátalja kormányzója Henagyij Moszkal.

A hírben nem lenne semmi furcsa, hiszen Ukrajnában az elmúlt két évben jöttek-mentek a megyei és állami vezetők. Az viszont ijesztő, hogy lemondását azzal indokolta, hogy „elbukta a harcot a dohánymaffiával szemben”.

A megyei vezető szerint nem kizárt, hogy újabb véres összecsapásokra lehet számítani, mivel a határon működő bandák és az őket támogató politikusok a 2015. július 11.-ei Munkácsi lövöldözéshez hasonló hierarchiába rendeződtek.

Sokkal súlyosabb dolgokat is megfogalmazott Moszkal. Szerinte a hatalom segítségével újra kiépülnek az árnyékgazdaság struktúrái és egyre nagyobb méreteket ölt az Európába irányuló cigarettacsempészet, de a smaragd borostyán kitermelés, kábítószer és fegyverkereskedelem is újra szárba szökkent.

Egyes vélemények szerint a kormányzó azért mond le, mert korruptnak és alkalmatlannak tartja az újonnan kinevezett kárpátaljai vámparancsnokot.

Henagyij Moszkalt 2015. július 15-én a munkácsi lövöldözés után nevezték ki Kárpátalja kormányzójává. Petro Porosenkó elnök szerint a határon átívelő csempészet felszámolása lett volna a célja.

Nem biztos, hogy az elnök elfogadja a kormányzó lemondását, viszont bizonyosan nagy visszhangot válthat ki ez a „segélykiáltás”.

moszkal.jpg

 Henagyij Henagyijovics Moszkal korábban a Luhanszki Területi Állami Közigazgatási Hivatal vezetője volt, és háborús körülmények között bizonyíthatta rátermettségét. A frontvonalról érkezett Kárpátaljára, ezért sokan úgy gondolták, hogy képes lesz felvenni a harcot a helyi maffiacsaládokkal.

Moszkal 2001-ben, rövid ideig, volt már Kárpátalja kormányzója, de működéséhez semmilyen figyelemreméltó esemény nem köthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://ukrajnai.blog.hu/api/trackback/id/tr778691312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása