Mi történt Ukrajnában, Kárpátalján, Ungváron

Ukrajnai, kárpátaljai hírek és események

Ukrajnai, kárpátaljai hírek és események

Harcok a Szvetlodarszki ívnél Ukrajnában

2017. január 12. - Choba

ukrajna haboru szvetlodarszkÚjabb lendületet kaphat az ukrán háború

Az ukrán hadsereg előrenyomult és nagyjából 1 kilométert haladt előre Szvetlodarszk térségében. Az utóbbi napokban a „Svetlodarszki ív” néven ismertté vált területeken újultak ki a harcok Ukrajnában. Az ukrán hadsereg a „Minszki megállapodásban” foglaltaknak teljes mértékben eleget téve és nem megsértve azt szerzett területeket a hadsereg szóvivője szerint. A korábban megjelent hírek szerint a felkelők, szeparatisták Grad típusú rakétákkal lőtték az ukrán állásokat.

A hadművelet célja hivatalosan az volt, hogy elfoglalják, és ellenőrzés alá vonják Novoluhanszkot valójában a település melletti magaslat megszerzése volt a fő feladata az ukrán hadseregnek.

A hadmozdulatok és a folyamatos harcok a térség katonai jelentőségére vezethetőek vissza. A „Szvetlodarszki ív”-től délre található az Uhlehorszki erőmű, mely 3600 megawattos teljesítményével az ukrán energetikában is jelentős szerepet játszik.

Az ukrán hadsereg akciójának időzítése sokakat meglepett, az okokat pedig a feketekereskedelem letörésével magyarázzák. Novoluhanszk az úgynevezett szürke zónába tartozott. Az ukrán és szeparatista erők közötti határon lévő települést egyik fél sem szállta meg igazán, így a csempészek kedvelt átrakodó helye és központja volt. Egyes vélemények szerint a szemben állók felek egyformán kihasználták a helyzetet és az ellenőrző pontokon kenőpénz ellenében engedték át a csempészeket. Néhány ukrán újságíró véleménye szerint maguk az ukrán katonák is szerveztek csempészszállítmányokat. A mostani hadmozdulatok eredményeként elvileg megszűnik ez a helyzet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ukrajnai.blog.hu/api/trackback/id/tr3412121629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása